Preview Mode Links will not work in preview mode

BT Talks


Jan 7, 2020

Antreprenoriatul este in ADN-ul BT. Inca de la inceput, am fost alaturi de antreprenori pentru ca si noi suntem unul dintre "antreprenorii” Romaniei.

Curajul antreprenorilor ne-a dat si noua curaj, iar noi, la randul nostru, am dat curaj altor antreprenori. Astfel azi, peste peste 300.000 de companii sunt clienti BT, iar 1 din 3 start-up-uri lansate in 2019 si-au deschis un cont la BT.

Asa ca, la BT Talks am vorbit despre mersul si finantarea economiei si a IMM-urilor. Moise Guran, gazda acestui episod, il are invitat pe Tiberiu Moisa – Deputy CEO, responsabil cu IMM-urile si companiile la Banca Transilvania.  

Tiberiu (Tibi)  este la BT de peste 17 ani si a fost aproape de construirea focusului pe IMM pentru care acum BT este recunoascuta in piata.

Are un istoric consistent de implicare in proiecte care au potentialul sa schimbe comunitati sociale sau economice. Pentru Tibi, capitalismul are nevoie de constiinta sociala si atunci este firesc ca bankingul sa fie despre oameni si comunitati. In acest sens, el a demarat sau a pus umarul la mai multe initiative cum ar fi: BT ClubClujul are Suflet sau Asociatia Universitii Babes-Bolyai – Executive Education.

 

Cateva idei de ascultat:

  •  Majoritatea firmelor din Romania sunt afaceri de familie.

  • „Firma mica, datorie mica” este un principiu pe care BT l-a invatat in primul ciclu de criza si de la care nu ne abatem.

  • Fiind bancheri, avem o cultura a riscului mai acentuata ca alte companii. Noi oferim mai mult sfaturi de „ce sa nu faci ” sau „ sa fii atent”.

  • Ca persoana fizica poate iei 2-3 credite in viata, dar ca antreprenor iei zeci de credite.

  • De multe ori, nivelul datoriilor in firmele mari e mai mic decat ‘ar duce’ bussinesul, deoarece antrepenorii cu experienta sunt mai prudenti.

  • E adevarat ca se pot da credite si fara garantii materiale? Da. De exemplu, peste 98% din creditele date de BT Mic sunt fara garantii materiale.

  • Cel mai mult au nevoie de ajutor firmele care fac parte din segmentul de mijloc. Acestea intampina probleme la modul de crestere al business-ului, accesul la forta de munca, management de calitate sau probleme de succesiune.

  • Macroeconomic, stam mai bine acum decat in urma cu 10 ani. Sistemul bancar se finanteaza aproape exclusiv din acumularile pe care le-au facut in ultimii ani (depozite de la persoane fizice si juridice). La firul ierbii insa, nu suntem atat de bine. Majoritatea firmelor s-au infiintat dupa criza.

  • Cand ne uitam la un business cat este de pregatit pentru o evantuala criza ne uitam la modul in care compania respectiva isi ia deciziile zi de zi.

Show notes:

 2:24 -  Peste 40% din firmele din Romania au cel putin un cont deschis la BT

 8:30 - Cum a evoluat entuziasmul antreprenorial in Romania?

16:30 - Despre emotia pe care o au antreprenorii cand iau credit

21:35 - Ca antreprenor, poti sa iei un credit fara garantii materiale?

25:30 - Unde au IMM-urile cel mai mult nevoie de ajutor?

33:00 - In ce masura sunt mai pregatite azi firmele din Romania pentru o eventuala criza?