Preview Mode Links will not work in preview mode

BT Talks


Oct 23, 2020

Stii ca suntem fani TIFF, asa ca poate nu e neaparat o surpriza ca azi la BT Talks – podcast-ul Bancii Transilvania, il avem invitat alaturi de Andi Moisescu pe Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF  - Transilvania International Film Festival. 🎬

Tudor e omul care a pus Romania pe harta festivalurilor de film din lume si a contribuit masiv la schimbarea standardelor industriei de evenimente de la noi din tara. Datorita lui, personalitati importante ale cinematografiei au pasit pe covorul rosu la gala TIFF in Cluj.

Pregateste-ti castile si da play. 🎧 Merita sa vezi care e mindset-ul unui om care a realizat pana acum 19 editii de festival. Anul acesta, TIFF a fost primul festival de categoria A din Europa care a avut loc fizic in timpul pandemiei.

Cateva idei, numai bune de... ascultat:

  • Faptul ca TIFF functioneaza de 19 ani este o proba care spune multe despre validitatea proiectului. „An de an suntem ambitiosi si vrem sa facem lucruri noi. Vrem sa surprindem publicul, sa-l educam.”
  • La prima editie TIFF, contextul din Romania nu era unul favorabil pentru un festival de film. Tudor si-a dorit de la inceput sa faca un festival care sa semene cu cel de la Rotterdam sau Berlin. TIFF nu s-a nascut foarte repede. “Am stat un an jumatate invatand, scriind, cautand bani.”
  • Echipa este esentiala in organizarea unui festival. „Cand eram mai tanar, delegam mai greu. Acum deleg mai usor. (...) Mi-am dat seama ca nu voi putea fi un om orchestra, nu ma pricep la toate si nici nu cred ca trebuie sa ma ocup de tot in festival. Am avut intelepciunea sa caut un critic de film care sa se ocupe de tot ce inseamna selectia filmelor.”
  • La primele editii, Tudor a avut un consultant in organizarea de festivaluri de la Varsovia. El i-a ajutat sa evite gafe in organizare si sa fie atenti la modul in care gestioneaza artistii, cum gandesc cazarile, juriile, cum aleg filmele sau cum arata materialele de promovare.
  • Cand nu face TIFF, Tudor este regizor, scenarist si producator de film. Desi fiecare domeniul presunune un alt tip de personalitate, el spune ca meseriile sale „se intrepatrund intr-un fel bizar” si il completeaza.
  • „Experienta regizorului e cea mai complexa si mai interesanta, pentru ca ai de lucru cu foarte multi oameni. Pe toti trebuie sa ii aduci in aceeasi barca cu tine si sa vaslesca in aceeasi directie in care vrei tu. E foarte greu sa ii motivezi pe o perioada lunga de timp. Trebuie sa fii un psiholog extraordinar sa-i mobilizezi pe toti in felul in care vrei.”
  • Din cauza pandemiei, Tudor e sceptic in ceea ce priveste viitorul cinematografiei romanesti. „Nu prea vad cu ochi buni ceea se intampla la noi in domeniu in urmatorii ani. E o industrie care e dependenta de sala de cinema, spectatori si biletul pe care trebuie sa il platim. 
  • Probabil vor fi 2-4 ani complicati. 40% din fiecare bilet, se intoarce in productie. Asta inseamna ca se vor face mai putine filme si va fi tot mai greu sa obtii finantare pentru un proiect.
  • Multi producatori americani se muta in Croatia, Lituania sau Cehia unde statul ii ajuta pe baza unor scheme de ajutor sau sunt niste avantaje fiscale care in Romania nu functioneaza la fel de bine.

 

Show notes: 

01:58 Delegarea sarcinilor

06:03 Regizor, scenarist si producator

09:49 Inceputul carierei

18:29 Think big

33:41 Viitorul cinematografiei