Preview Mode Links will not work in preview mode

BT Talks


May 22, 2020

Avem un episod nou la BT Talks. Este un interviu acordat Ziarului Financiar de colegul nostru Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica. Impreuna cu Cristian Hostiuc, Director Editorial la Ziarul Financiar, vorbesc despre cum va evolua economia Romaniei avand in vedere contextul actual. Dupa acest interviu, ZF l-a numit pe Andrei “cel mai optimist economist". Pregateste-ti castile 🎧 pentru mai multe detalii.

Andrei Radulescu este doctor in economie, cu specializari post-universitare in macroeconomie internationala si europeana. Are o vasta experienta in analiza, modelare, previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

Andrei este si cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul cartii "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar. 

Snapshot-uri din noul episod:

  • Economia Romaniei a atins punc­tul de maxima intensitate a crizei generate de socul indus de pandemie in luna aprilie, aspect evidentiat de evolutia consumului de energie electrica.
  • Romania are o oportunitate istorica de dezvoltare in acest deceniu, dispune de resurse naturale, financiare, umane si digitale, iar costul acestor resurse este accesibil in prezent.
  • Este un moment bun de a echilibra comportamentul economic, pentru a trece de la o economie a cantitatii la o economie a calitatii, aspect fundamental pentru dezvoltarea durabila.
  • In ceea ce priveste digitalizarea, avem o oportunitate de a moderniza Romania pentru ca avem resurse, un sector IT&C competitiv la nivel mondial. Dar, din pacate suntem pe penultimul loc din UE din perspectiva indicelui economiei digitale (conform datelor Comisiei Europene).
  • Acum este momentul cel mai bun pentru accelerarea investitiilor, modernizarea infrastructurii critice, echilibrarea compartamentului economic si resdescoperirea Romaniei - directionarea/orientarea cererii spre bunurile si serviciile realizate in Romania.  
  • Economia romaneasca ar putea intra intr-un nou ciclu inca de la finalul acestui trimestru, aspect reflectat si de ameliorarea semnificativa a increderii investitorilor din Germania (locomotiva Uniunii Europene) in aprilie si mai.
  • Romania dispune de potential agricol, iar tranzitia spre o agricultura intensiva si inteligenta incepe sa se reflecte si in statistici.

Show notes:

00:29 Care sunt oportunitatile din acest deceniu

08:01 Despre noul ciclu economic

14:00 Cum este influentata economia de ratingul de tara S&P

17:30 Economia Germaniei - motorul economiei europene

21:09 Despre reorientarea cererii si a ofertei la nivel mondial